fredag 27 november 2009

Plastbit skyddar mot linor och garn

Skarpings roder lyfter sig vid grundstötning. Några större skador ska det därför inte bli vid normala grundkänningar. Men eftersom det sticker ner under kölen så kan saker fastna mellan rodret och akterstäven. Det vanligaste är väl att tång och sjögräs fastnar. Det kan vara irriterande eftersom det blir trögt att paddla.


Lite värre är det med fiskeredskap och linor. Fastnar man i sånt så tar det stopp. Oftast räcker det, på grund av rodrets lutning, att paddla baklänges för att komma loss. Gör det inte det så får man ropa på hjälp eller bereda sig på att bli blöt. Ett litet skydd löser hela problematiken och ger som bonus extra slitskydd åt rodret nedersta del.
Skyddet görs lämpligen av polyetenplast som man skär ut från en syltburk. Tunt gummi, typ sådan som sitter på bilskrapor duger också bra. Gör skyddet knappt 20 millimeter brett och så långt att det räcker från fästpunkten på kajakens köl och till bakkant på rodrets nederdel. Det skall vara två hål i skyddet. Det främre ska vara ett runt hål så pass stort att skyddet kan vridas med rodret. Hålet i skyddet bakända bör, det är inte nödvändigt men det blir lite lättare att få allt att passa så att styrfunktionen inte försämras, vara avlångt. Borra och skär upp med vass kniv.

Montera skyddet med rostfri skruv och bricka i förborrade hål i kajakens köl och roder. Lägg lite epoxi i skruvhålen för att förhindra vatteninträngning. Dra inte skruven så hårt att skyddet inte kan röra sig.

Bildtext:
Den nedre bilden visar hur det lilla skyddet ser ut  när det sitter på plats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar